“Nota ringkas dan mudah difahami! Memang perghhh…”

"Saya rasa semua orang patut guna EduNation sebab ianya percuma dan berbaloi kerana pelajar tak perlu bayar walau hanya sesen pun! Cikgu dia pun best dan bagus!EduNation lagi bagus daripada pergi ke kelas tuisyen. Nota-nota yang diberi oleh EduNation semuanya ringkas dan mudah difahami! Memang perghhh..!!!" "Bagi saya, untuk para pelajar yang akan mengambil SPM tahun ini, ada beberapa perkara yang perlu anda ingat. Selalu buat yang terbaik, jangan kedekut dan selalu tolong orang lain yang memerlukan. Respect parents, cikgu, mentor dan member yang lain. Belajar bukan untuk A tapi untuk masa depan…continue reading →

“Malas nak pergi tuisyen tetapi…”

"Saya seorang pelajar yang malas nak pergi tuisyen dan lebih gemar belajar online di EduNation Malaysia. Untuk subjek Sejarah, saya pernah gagal pada awal tahun! Tapi, sekarang saya mendapat A dalam SPM. Terima kasih kepada Cikgu Saad (guru sejarah untuk SPM seminar di EduNation)! Cara Cikgu Saad ajar memang seronok. Terima kasih EduNation yang banyak membantu saya dalam pelajaran. "Video di EduNation mudah untuk difahami dan tidak bosan. Para pelajar boleh ulangkaji pada bila-bila masa dan boleh tengok video berulangkali. EduNation juga ada banyak latihan dan yang paling penting, semuanya free! "Strategi saya…continue reading →

Bengkel Blended Learning oleh EduNation Malaysia

Pada 6 Februari 2017, EduNation telah menjalankan bengkel Blended Learning bersama sekumpulan pelajar dan/atau sukarelawan NGO (ada doktor, ada yang pelajar genetik, ada pelajar bahasa German, ada pelajar pengajian islam, ada bakal akauntan, ada tutor dll) . Banyak benda yang ktorg(di EduNation) dapat belajar daripada peserta2 hari tu di samping berkeupayaan untuk berkongsi ilmu dengan diorg. Sesi dibahagikan kepada 3 bahagian; pengenalan kepada Blended Learning, aktiviti dalam kumpulan dan pembentangan serta sesi maklum balas. Sesi berlangsung selama 3 jam lebih tanpa rehat (ikutkan 4 jam tapi sesi mula lambat dan kena habis cepat).…continue reading →

“I dropped out of school since 2007..”

"I dropped out of school since 2007 but last year, I wanted to take my SPM. My dream is to become a 3D Animator in the film industry and to do so, I require a diploma which I could only apply for if I had my SPM. So, the whole of last year, I spent time learning at home from different websites including EduNation. I scored 1A and 4Bs for my SPM and I am now pursuing my studies in 3D Animation at Kolej Komuniti Teluk Intan, Perak." "With EduNation, I could pace…continue reading →

Constance’s story – Humans of EduNation

"I believe the quality education that I received opened up opportunities that shaped me into the person I am today. I used to believe that this same quality education is available to everyone in Malaysia. Not anymore. When I was teaching in a rural secondary school, I met many students who cannot afford educational resources like books and stationeries. Some even had to skip school and work to make ends meet. Circumstances like these, naturally, caused them to have difficulties with learning in secondary school and in most cases, we do not have…continue reading →

“Tak pernah lulus Add Maths, tapi sekarang..”

"Kak, trial Add Maths saya dapat C+ kak! Saya tak pernah lulus add maths sebelum ini. Terima kasih sangat-sangat kak". Muhammad Asyraf adalah pelajar dari SMK Sultan Abdul Aziz Shah, Kajang dan dia telah menghadiri seminar SPM EduNation pada sesi Julai dan September baru-baru ini. Menurutnya, dia selalu menonton video untuk topik yang dia belum kuasai berulang-ulang kali sehinggalah dia mampu memahami topik tersebut. Kami di EduNation sangat berbesar hati dan turut berbangga dengan setiap pencapaian anda! Masih belum terlambat untuk anda mempersiapkan diri anda untuk SPM! Adakah anda juga menghadapi masalah yang sama…continue reading →

“Kalau saya lulus Ekonomi Asas…”

"Papa, kalau saya lulus Ekonomi Asas, maknanya dunia dah nak kiamat". Itu adalah ayat yang dia pernah cakap pada ayahnya. Sememangnya, dia sudah menyerah kalah dengan subjek tersebut sehinggalah dia menghadiri seminar SPM EduNation pada bulan Julai yang lepas. Dia menjawab kertas percubaan Ekonomi Asas berbekalkan panduan dan teknik menjawab yang diperolehinya daripada seminar SPM Julai baru-baru ini. Vicky Belinda adalah pelajar dari Sekolah Menengah Sri Istana, Klang dan dia berjaya lulus untuk Ekonomi Asas dalam peperiksaan percubaan SPM baru-baru ini. Dan tidak, dunia masih belum kiamat continue reading →

Press Release: EduNation Launches Free Online Content in Tamil for Students!

Petaling Jaya, 21 October – The Deputy Minister of Education, YB Dato’ P. Kamalanathan recently launched EduNation’s free online content in Tamil for primary school students. This noble initiative is the collaboration between EduNation and the Ministry of Education in conjunction with 200 years of Tamil Education in Malaysia (1816 – 2016). Both the online content in Tamil and the celebration of 200 years of Tamil Education in Malaysia are historic milestones in Malaysia. The first Tamil class was held at Penang Free School on Oct 21, 1816 and it was taught by…continue reading →

ReChange_Ed – Students empowering students

Congratulations to the students in EduNation’s i-Teach programme in SMK Pendamaran Jaya for successfully organising ReChange_ed last Saturday! True to the values emphasised in the i-Teach peer coaching and soft skills training programme, these students aimed to educate their fellow schoolmates on the 13th Global Goal: Climate Action through this event, and we could definitely see them applying the soft skills learned. From ideating the event, engaging internal and external support, facilitating participant discussions and games, to conducting a post-mortem at the end of the event, these students ran the whole show with very minimal…continue reading →

Start studying early!

"Watching EduNation's videos gave me an introduction to certain topics and served as a guide. For me, EduNation is the perfect platform for all, especially if you don't go for tuition. Students can use EduNation to learn and follow up with what is being taught in school." "My best advice for students sitting for their SPM this year is to start studying early! Do more HOTS (higher order thinking skills) questions and revise as much as you can. Good luck! Arawinkumaar Selvakumar used our Mathematic, Science and Add Maths videos to score 3As and…continue reading →